Your Europe

Zaštita potrošača: 148 od 399 pregledanih internetskih trgovina koristi manipulativne tehnike

31.01.2023.
Zaštita potrošača: 148 od 399 pregledanih internetskih trgovina koristi manipulativne tehnike

‌Europska komisija i nacionalna tijela za zaštitu potrošača iz 23 države članice, Norveške i Islanda (CPC) danas su objavili rezultate pregleda maloprodajnih internetskih trgovina. U provjeri su obuhvatili 399 internetskih trgovina u kojima se nude raznoliki proizvodi, od tekstila do elektronike. Posebna je pozornost posvećena takozvanim „obmanjujućim obrascima”: riječ je o tri vrste manipulativnih tehnika kojima se potrošače navodi na donošenje odluka koje možda nisu u njihovu najboljem interesu. To su: lažna odbrojavanja, internetske stranice dizajnirane tako da potrošače navode na kupovinu, pretplatu i neki odabir i skrivene informacije. Rezultat je istraživanja da se barem jedan od tih obmanjujućih obrazaca koristi u 148 trgovina.

Naše je istraživanje pokazalo da se gotovo 40 % internetskih trgovina oslanja na razne manipulacije kako bi prevarilo potrošače ili iskoristilo njihove slabe točke. Taj je pristup očito protivan zaštiti potrošača i nekorektan. Imamo pouzdane alate kojima se takvi problemi mogu rješavati. Stoga pozivam nacionalna tijela da iskoriste svoje ovlasti i poduzmu radnje protiv takve prakse. Dok ona budu radila na tome, Komisija će pregledati cijelo zakonodavstvo o zaštiti potrošača kako bi osigurala da je primjereno digitalnom dobu. Posebnu će pozornost obratiti na to jesu li u njemu na primjeren način obuhvaćeni obmanjujući obrasci.” rekao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

  • 42 internetske trgovine služe se lažnim odbrojavanjem koje implicira da postoji rok za kupovinu nekih proizvoda.
  • 54 internetske trgovine usmjeravaju potrošače prema nekim odlukama – od pretplata do skupljih proizvoda ili skuplje dostave – pri čemu se služe tehnikama kao što su vizualni dizajn i odabir fraza.
  • 70 internetskih trgovina potpuno ili djelomično skriva važne informacije od potrošača. Među tim informacijama su troškovi dostave, sastav proizvoda i postojanje jeftinijih odabira. U 23 trgovine informacije su skrivene kako bi se navelo potrošače da pristanu na pretplatu.
  • Provjera je obuhvatila i 102 aplikacije pregledanih internetskih trgovina. U 27 aplikacija pronađen je barem jedan obmanjujući obrazac.

 

Daljnji koraci

Nacionalna tijela će kontaktirati trgovce kod kojih su otkrivene manipulativne prakse i zatražiti od njih da uklone probleme na svojim internetskim stranicama. Prema potrebi poduzet će dodatne mjere u skladu s nacionalnim postupcima.

U kontekstu širih nastojanja da se riješe problemi obmanjujućih obrazaca i kao dopuna aktivnostima CPC-a Komisija će kontaktirati internetske trgovce kod kojih su slični primjeri otkriveni prilikom izrade studije o nepoštenim komercijalnim praksama u digitalnom okruženju iz 2022. i zatražiti da uvedu potrebne promjene.

Komisija će također prikupljati mišljenja o tri direktive koje se odnose na zaštitu potrošača kako bi utvrdila pružaju li visok stupanj zaštite u digitalnom okruženju. Riječ je o Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi, Direktivi o pravima potrošača i Direktivi o isticanju cijena. Javno savjetovanje otvoreno je do 20. veljače 2023.

Kontekst

Mreža za suradnju u području zaštite potrošača (CPC) je mreža tijela odgovornih za provedbu zakonodavstva EU-a o zaštiti potrošača. Kad je riječ o prekograničnim pitanjima, njihove se aktivnosti koordiniraju na razini EU-a.

Provedba zakonodavstva EU-a o zaštiti potrošača u nadležnosti je nacionalnih tijela. Zahvaljujući ažuriranoj Uredbi o suradnji u zaštiti potrošača ta tijela sad imaju veće ovlasti za otkrivanje nepravilnosti i brzo poduzimanje mjera protiv nepoštenih trgovaca.

Obmanjujući obrasci bit će zabranjeni na temelju novog zakonodavstva, Akta o digitalnim uslugama. Taj će akt dopuniti propise iz akata kao što su Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi i Opća uredba o zaštiti podataka tako da u zakonodavstvu ne bude nepokrivenih područja koja platforme mogu iskoristiti da bi manipulirale korisnicima.

Nadalje, novom Direktivom o boljem izvršavanju i modernizaciji pravila Unije o zaštiti potrošača izmijenjeni su postojeći instrumenti prava EU-a o zaštiti potrošača i to daljnjim povećanjem transparentnosti za potrošače koji kupuju na internetskim tržištima.

Mreža će vršiti provjere na temelju zajedničkih kriterija koje je definirala Europska komisija. Podatke o prethodnim provjerama možete pronaći ovdje.

Više informacija

Provjere: provjere internetskih stranica

Propisi o suradnji u zaštiti potrošača: Informativni članak

Izvor: Europska komisija, 31.01.2023.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC