Your Europe

Timesharing


Timesharing

Vremenski ograničena upotreba nekretnine

Timeshare ili vremenski ograničena uporaba često se smatra magičnim rješenjem za potrošače koji si ne mogu priuštiti odmor u luksuznom odmaralištu ili kupiti jedrilicu za krstarenje. Timeshare vam može osigurati jeftinije ljetovanje, ali morate biti oprezni jer timeshare može skrivati brojne zamke. Kako biste izbjegli bilo kakve probleme, slijedite naše savjete i upoznajte se s vašim pravima.

Što je „timeshare“ ili vremenski ograničena uporaba nekretnine?

„Timeshare“ ili pravo na vremenski ograničenu uporabu predstavlja dugogodišnji najam objekata (obično za odmor) koji pružaju usluge noćenja, npr. nekretnina, brodova za krstarenje te drugih brodova koji nude uslugu noćenja, i to na određeni dio godine. Svaki potrošač koji kupuje timeshare ne postaje vlasnik određenog objekta, već kupuje pravo na uporabu tog objekta u duljem razdoblju. Drugim riječima, umjesto da kupujete apartman ili jedrilicu, kupujete vrijeme koje ćete provesti u njima.

Primjerice, sviđa vam se Španjolska i željeli biste tamo provoditi svoj godišnji odmor, ali niste u mogućnosti kupiti apartman. Umjesto toga, ukoliko se odlučite za timeshare, imate mogućnost korištenja apartmana čitavih dva tjedna, onako kako vama to odgovara, na način koji vi to želite, sljedećih pet ili više godina.

U osnovi trgovac prenosi pravo uporabe jedne ili više nekretnina ili drugih objekata tijekom određenog dijela godine, a potrošač se obvezuje platiti trgovcu ukupnu cijenu. Primjerice, vlasnik vama daje kuću u najam dva tjedna u godini, a vi mu platite ukupnu najamninu za pet godina. On dobiva fiksnu najamninu, a vi mir u kući u ugovorenih dva tjedna idućih pet godina.

Zakon određuje da se ugovor za vremenski ograničenu uporabu nekretnine sklapa na minimalno jednu godinu. Maksimalno trajanje ugovora nije određeno zakonom, već ovisi o dogovoru između ugovornih strana, tako da ugovor može biti sklopljen na 20-30 godina ili se može sklopiti i na neodređene vrijeme.

Ugovor mora sadržavati bitne podatke o vlasniku objekta koji je predmet ugovora, pravni temelj iz kojeg je vidljivo da vlasnik može raspolagati objektom, točnu adresu i detaljan opis nekretnine, a ako se ugovor odnosi na smještaj koji nije nekretnina (primjerice, brodski smještaj), adresu na kojoj je smješten objekt i odgovarajući opis smještaja i objekta, točno vremensko razdoblje unutar kojeg možete koristiti objekt, datum početka korištenja objekta te ugovorenu cijenu. Osim toga, kupac ima pravo upisati timeshare u zemljišne knjige ili druge odgovarajuće registre (ukoliko se radi o brodu) i tako zaštititi svoje pravo na korištenje objekta u ugovorenom vremenskom razdoblju.

Korisni savjeti prije kupnje vremenski ograničene uporabe nekretnine

 • Budite svjesni agresivnih prodajnih tehnika.
 • Razmislite je li to najbolji izbor za vas i da li ponuda zadovoljava vaše zahtjeve.
 • Razmislite o financijskim posljedicama,koje mogu dovesti do:
  • Dugoročnog financijskog tereta
  • Dodatnih troškova
  • Poteškoća u preprodaji
 • Budite iznimno oprezni kod tvrtki koje se bave preprodajom.
  Tvrtke koje prodaju timeshare aranžmane s ciljem da vas potaknu na kupnju često tvrde da imaju potencijalne kupce koji žele kupiti određeni aranžman po cijenama koje su prezentirane kao unosne, ali vrlo često to nije tako. Također, mogu vas pokušati uvjeriti da, uz već kupljen timeshare aranžman kupite još jedan, atraktivniji aranžman, tvrdeći da će prodati vaš prvotni aranžman bez značajnijih poteškoća. Ako se ne dogodi preprodaja, što je čest slučaj, umjesto atraktivnijeg objekta, ostaju vam dva objekta i dvostruki troškovi.
 • Uvijek tražite pravni savjet prije potpisivanja ugovora.
 • Obratite pozornost na tvrtke s agresivnom poslovnom praksom.

  Ugledne tvrtke trebale bi vam omogućiti da kopiju ugovora ponesete kući i dati vam vremena da razmotrite ugovorne odredbe i ocijenite želite li sklopiti navedeni ugovor.

 • Ako ste već potpisali ugovor, a želite ga raskinuti, provjerite pažljivo uvjete vašeg ugovora i zahtjev za raskidom ugovora uputite tvrtki u pisanom obliku.

Vaša potrošačka prava prilikom sklapanja ugovora o timeshareu uključuju:

 • Pravo na potpune i ispravne informacije prije nego što potpišete ugovor.
 • Pravo na raskid ugovora u roku od 14 dana bez određenog razloga i bez dodatnih troškova. Svrha navedenog prava na raskid ugovora je zaštita od skrivenih rizika, s obzirom da zbog agresivnog marketinga i primamljive cijene, potrošač često brzopleto potpiše ugovor bez detaljnog razmatranja.
 • Pravo na informacije o postupcima za raskid ugovora i posljedicama takvog raskida.
 • Pravo na raskid ugovora se produžuje ako trgovac nije popunio standardni obrazac za raskid ugovora, tada vam pravo na raskid ugovora prestaje istekom jedne godine i 14 dana od dana sklapanja ugovora ili dana kada ste primili primjerak ugovora, ako je primitak uslijedio nakon sklapanja ugovora. Također, pravo na raskid ugovora se produžuje ako trgovac nije pružio točne i potpune informacije prije sklapanja ugovora, tada vam pravo na raskid ugovora prestaje istekom tri mjeseca i 14 dana.
 • Zaštitu posebnim pravilima vezanim uz plaćanje, na primjer, prije isteka roka za raskid ugovora ne smije se od vas zahtijevati bilo kakvo plaćanje unaprijed, davanje jamstava, rezervacija novca na računu ili izvršenje bilo koje druge financijske transakcije.

Kako Europski potrošački centar pomaže drugima

Raskid ugovora

Potrošač iz Austrije potpisao je ugovor za vremenski ograničenoj uporabi nekretnine s tvrtkom iz Španjolske. Platio je depozit u iznosu od 1 260 eura i obvezao se plaćati mjesečne rate u iznosu od 122,50 eura sljedeće 2 godine. Da bi rezervirao nekretninu trebao je od tvrtke dobiti poseban broj, ali unatoč višekratnim nastojanjima nikada mu nije isporučen. Nakon godine dana i dalje nije mogao rezervirati nekretninu pa je odlučio raskinuti ugovor. Do tada je platio 2 420,50 eura. Tvrtka je odbila raskinuti ugovor i vratiti novac potrošaču. Nakon što je potražio savjet od ECC-a Austrija, i u suradnji s ECC-om Španjolska , potrošaču je vraćen novac.

Nepošteni uvjeti u ugovoru

Potrošač iz Rumunjske potpisao je ugovor za vremenski ograničenu uporabu nekretnine s trgovcem iz Portugala. Nakon što je potpisan ugovor, potrošač je uočio da u ugovoru postoji uvjet koji dopušta trgovcu izmjenu ugovora u svezi osnovnih karakteristika nekretnine, kad god to trgovac poželi, bez jasnih razloga. U strahu od budućih problema, potrošač je želio izbrisati taj uvjet iz ugovora, ali nije u tome uspio. Potrošač je kontaktirao ECC Rumunjska i uz pomoć ECC-a Portugal, trgovac je prihvatio da se taj uvjet izbriše iz ugovora.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC