Your Europe

Kako sigurnije kupovati preko interneta?

10.12.2020.
Kako sigurnije kupovati preko interneta?

Ulazimo u razdoblje velikih predblagdanskih i blagdanskih popusta i mnogi od nas će kupovinu obavljati putem interneta!

Kako bismo se što bolje zaštitili i spriječili napadače da “pecaju” naše podatke kao što su adrese e-pošte, lozinke i bankovni podaci, važno je pridržavati se deset savjeta koje vam Nacionalni CERT donosi u nastavku:

    1. POTRAŽITE LOKOT – HTTPS
    2. KORISTITE POZNATE STRANICE!
    3. PROVJERITE PRODAVAČA
    4. PROČITAJTE KOMENTARE!

Internet je vrlo koristan alat ne samo zato što putem njega možemo kupovati iz ugodnosti svojeg naslonjača, već i zato što nam omogućava da provjerimo reputaciju online trgovine te odlučimo od koga i što želimo kupovati. Iako je nemoguće u potpunosti se zaštititi, postoje mehanizmi zaštite koji uvelike podižu razinu sigurnosti korisnika. Korištenje HTTPS protokola je zlatni standard sigurne kupovine i predstavlja temelj kojeg bi svaka pouzdana stranica trebala zadovoljiti.

    5. KORISTITE SNAŽNE LOZINKE!
    6. ZAŠTITITE I OGRANIČITE SVOJ RAČUN ZA ONLINE KUPOVINU!
    7. PROVJERAVAJTE SVOJE RAČUNE!

Sustavi za online bankarstvo imaju niz različitih mehanizama koji napadače sprečavaju da dođu do vaših računa te vam ukradu novac. Međutim, kako bi u potpunosti bili djelotvorni, potrebno im je posvetiti određeno vrijeme i naučiti se služiti njima, a posebno je važno na ispravan ih način postaviti. Bilo da je riječ o obavijesti koja vam stiže na mobitel prilikom svake transakcije ili ograničavanju količine novaca koje je u jednoj transakciji moguće prenijeti, usluge za online bankarstvo imaju niz metoda zaštite koje samo treba znati koristiti.
Lozinke su jedan od najvažnijih mehanizama zaštite i važno je da budu snažne. Također, jedna lozinka za više servisa nikako nije dobra ideja te se pobrinite da za svaki servis, uslugu ili internet stranicu koristite drugu, snažnu i pouzdanu lozinku.

    8. NE DIJELITE SVE INFORMACIJE!
    9. ZAŠTITITE SVOJU BEŽIČNU MREŽU!
    10. NE KUPUJTE NAOČIGLED SVIMA!

Danas sve više govorimo da je informacija postala ključan kapital informacijskog društva. Informacije o nama korisne su svima, od reklamnih agencija koje će nam nuditi personalizirane reklamne sadržaje do napadača koji bi naše podatke mogli iskoristiti za daljnje napade. Sve naše aktivnosti na internetu čine dio našeg digitalnog traga koji je danas nerazdvojiv dio našeg osobnog i poslovnog identiteta te je važno da budemo svjesni da postoji. Učinite svoje podatke sigurnijima zaštitom vaše bežične mreže, vaše privatnosti i vaših korisničkih podataka za prijavu!

‌Izvor: Nacionalni CERT, 10.12.2020.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC