Your Europe

Javno savjetovanje vezano za novu EU strategiju za potrošače

06.07.2020.
Javno savjetovanje vezano za novu EU strategiju za potrošače

‌Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje vezano za novu EU strategiju za potrošače.

Savjetovanje je pokrenuto kako bi se prikupila stajališta javnosti o četiri inicijative u politici EU-a za zaštitu potrošača koje Komisija namjerava predložiti 2020. i 2021., a to su:

I. Nova strategija za potrošače, koja će uspostaviti novi strateški okvir EU-a za politiku zaštite potrošača u pet ključnih prioritetnih područja:

1. osnaživanju potrošača u zelenoj tranziciji
2. osnaživanju potrošača u digitalnoj tranziciji
3. zaštiti ugroženih potrošača
4. ostvarivanju prava potrošača
5. međunarodnoj suradnji. Nova strategija uzet će u obzir posljedice pandemije COVID-a 19 za potrošače.

II. Osnaživanje potrošača u zelenoj tranziciji, čiji su ciljevi veće sudjelovanje potrošača putem pouzdanih informacija o proizvodima i jača zaštita potrošača od lažnog zelenog marketinga i preranog zastarijevanja proizvoda.

III. Revizija Direktive o ugovorima o potrošačkim kreditima (2008/48/EZ) nakon njezine nedavne evaluacije, u kojoj je istaknuto nekoliko prepreka na koje Direktiva nailazi u ispunjavanju svoje svrhe. Konkretno, riječ je o području primjene, informiranju i procjeni kreditne sposobnosti. Pri tome će se uzeti u obzir posljedice koje je pandemija COVID-a 19 imala na kreditnom tržištu i za potrošače, uključujući ugrožene.

IV. Revizija Direktive o općoj sigurnosti proizvoda (2001/95/EZ), čiji je cilj ažuriranje te direktive s obzirom na nove tehnologije i internetsku prodaju. Rezultat te inicijative trebala bi biti sigurnost neprehrambenih potrošačkih proizvoda, bolja provedba i efikasniji nadzor tržišta.

Upitnik je podijeljen u četiri tematska dijela, po jedan za svaku inicijativu

Ovim upitnikom Komisija želi saznati mišljenja niza dionika, kao primjerice - potrošača, organizacija za zaštitu potrošača i javnih tijela, uključujući ona koja izravno sudjeluju u izradi i provedbi politika zaštite potrošača i javnih tijela nadležnih za tržišno natjecanje, zaštitu podataka, digitalizaciju i okoliš.

Upitnik je dostupan za ispunjavanje u razdoblju od 30. lipnja 2020. do 6. listopada 2020.

Upitnik i sve dodatne informacije dostupne su ovdje: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12464-A-New-Consumer-Agenda/public-consultation.

Izvor: Europska komisija, 06.07.2020.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC