Your Europe

Održano predavanje "Zamke pri online kupovini i na koji način ih riješiti?˝ povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača

05.03.2020.
Održano predavanje "Zamke pri online kupovini i na koji način ih riješiti?˝ povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača

‌U utorak, 3. ožujka 2020. godine u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica održano je predavanje ˝Zamke pri online kupovini i na koji način ih riješiti?˝.

Predavanje je organizirao EDIC Virovitica i Razvojna agencija VIDRA u suradnji sa Europskim potrošačkim centrom Hrvatska (ECC Croatia, Zagreb) i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica. Predavač je bila gđa. Martina Topolovac iz Europskog potrošačkog Centra Hrvatska(ECC Croatia, Zagreb).

Na samom početku predavanja gđa. Martina Topolovac je savjetovala sudionike predavanja o tome koje je korake potrebno napraviti prije same online kupovine. Neki od njih su: provjera trgovaca, zamke vezane uz primamljive ponude, korištenje sigurnog načina plaćanja, realnost cijene, mogućnost povrata proizvoda i sl.).

Također, bilo je riječi i o novitetima u EU regulativi, Direktiva (EU) 2019/2161 od 27. studenoga 2019. (˝Omnibus Direktiva˝), a povezana je s obvezama trgovaca, obvezama internetskih tržišta, rezultatima pretraživanja, dvostrukom kvalitetom proizvoda, sniženjima (cijenama), kaznama za trgovce i sl.

Na samom kraju predavanja sudionici su upoznati sa radom Europskog potrošačkog centra Hrvatska te njegovom ulogom.

Cilj predavanja je bio upoznati građane Virovitičko- podravske županije sa njihovim pravima kao potrošačima u RH i EU, odnosno o pravima i kupovini putem interneta te o rješavanju prekograničnih tužbi i sporova.

Sudionicima predavanja su bile na raspolaganju publikacije i brošure o pravima potrošača i EU, kao i promotivni materijali EDIC-a Virovitica sa oznakama vidljivosti Centra i Europske unije.

Za sva pitanja, savjete, nedoumice povezane sa pravima potrošačima u EU, građani se mogu obratiti Europskom potrošačkom centru Hrvatska.

Galerija slika s održanog predavanja dostupna je ovdje.

Izvor: EDIC Virovitica, 05.03.2020.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC