Your Europe

Manje bankovne naknade pri kartičnom plaćanju

13.03.2015.
Manje bankovne naknade pri kartičnom plaćanju

Europski parlament je velikom većinom glasova prihvatio uredbu kojom se ograničava visina naknade koje banke međusobno naplaćuju za transakcije kreditnim karticama, što bi trebalo rezultirati uštedama za potrošače.

Banke međusobno naplaćuju naknade za korištenje kreditnih kartica, čega potrošač najčešće nije ni svjestan, ali zbog toga plaća skuplje. Primjerice, banka jednog trgovca plaća naknadu banci klijenta koji je obavio kupnju karticom. Nakon toga banka prebacuje trošak naknade na trgovca koji onda to nadoknađuje podizanjem cijeneproizvoda.

Te naknade se koriste za prekogranična kartična plaćanja, ali i unutar pojedinih europskih zemalja. Visina naknade često je vrlo različita i kreće se od 0,1 do 5 posto.

Novom uredbom te naknade mogu iznositi 0,2 posto za transakcije debitnim karticama i 0,3 posto za kreditne kartice. To su gornje vrijednosti i naknade mogu biti i niže, što je već slučaj u Danskoj, gdje iznose 0,1 posto.

Glasovanje u Europskom parlamentu komentirala je hrvatska zastupnica Biljana Borzan, koja je zamjenska članica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Ovo je jako dobra vijest za potrošače u Hrvatskoj, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da u Hrvatskoj kartica ima dvostruko više nego stanovnika. Za razliku od Nijemaca, koji plaćaju naknadu na kartične transakcije od 1,8 posto, ili Danaca koji plaćaju, 0,1 posto, u Hrvatskoj troškovi kartične transakcije dosežu i do 5 posto. Konačni rezultat će biti veća zaštita potrošača, niže cijene robe i usluga te velike uštede i za potrošače i za trgovce, komentirala je Borzan.

Službeno priopćenje Europske komisije možete pronaći na slijedećem linku:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4585_en.htm

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC