Your Europe

“ECC-Net: Travel App” Nova mobilna aplikacija koja pomaže europskim potrošačima kada putuju u inozemstvo

02.07.2014.
“ECC-Net: Travel App” Nova mobilna aplikacija koja pomaže europskim potrošačima kada putuju u inozemstvo

‌Kupili ste neispravan proizvod na godišnjem odmoru? Imali ste poteškoće s iznajmljenim automobilom ili hotelskim smještajem? Kasnio vam je zrakoplov na povratnom letu? U slučaju da vaš odmor ispadne drugačiji nego što ste planirali, trebate znati što učiniti kako biste ostvarili svoja prava. Još bolje, možete to i reći!

Mreža europskih potrošačkih centara (ECC-Net) pokreće jedinstvenu mobilnu aplikaciju ECC-Net: Travel App. Aplikacija je neophodan suputnik na području Europske unije, kao i na Islandu te u Norveškoj: aplikacija pomaže potrošačima u svladavanju problematičnih situacija koje se mogu pojaviti za vrijeme odmora u inozemstvu te omogućava izražavanje potrošačkih prava na jeziku države u kojoj provode odmor. ECC-Net:Travel App pruža pravno znanje i jezičnu podršku na 23 jezika Europske unije te na norveškom i islandskom jeziku.

Aplikacijom su pokrivene različite teme: maloprodajna kupnja, iznajmljivanje automobila, hotelski smještaj, zdravstvena skrb,  zračni i željeznički promet, kao i putovanje autobusom i brodom.

U  korisnim informacijama potrošačima su ponuđeni najvažniji telefonski brojevi i kontakt podaci za hitne slučajeve.

Aplikacija je besplatna i možete je koristiti bez internetske veze (offline) kako bi izbjegli troškove  roaminga. Dostupna je za mobilne uređaje s iOS, Android i Microsoft Windows operacijskim sustavima i može se preuzeti ovdje:

Google Playstore (Android):

https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.cec_zev.ECCNetTravel

Apple app store (iOS):

https://itunes.apple.com/app/ecc-net-travel/id886668562

https://itunes.apple.com/de/app/ecc-net-travel/id886668562

Windows Store (Microsoft):

http://www.windowsphone.com/de-de/store/app/ecc-net-travel/4dfcfb67-9294-40d5-9ac0-   644a7e734813

Aplikacija je pokrenuta 02. srpnja 2014. godine u Europskom parlamentu u Strasbourgu u nazočnosti g. Nevena Mimice, povjerenika Europske komisije za politiku zaštite potrošača i zastupnika u Europskom parlamentu g. Andreasa Schwaba. Povjerenik Mimica je rekao: "uspješnost jedinstvenog tržišta ovisi i informiranosti građana o potrošačkim pravima. Stoga, pozdravljamo ovu inicijativu koja nastavlja podizati svijest europskih potrošača i koja olakšava ostvarivanje prava potrošača koji putuju  Europom ".

Zastupnik Europskog parlamenta g. Andreas Schwab je istaknuo:"Putovanje Europom danas je postala uobičajena stvar i stoga sjajno imati novi alata  koji omogućava svakom europskom građaninu svladavanje svake problematične situacije s kojom se on ili ona mogu susresti tijekom putovanja Europom. Posebno mi je drago da je ova aplikacija dostupna na 25 jezika i da je mogu koristiti milijuni europskih potrošača. Pokretanje ove aplikacije pravo je postignuće za snažnu europsku svijest među Europljanima!"

ECC-Net: Travel App  zajednički je projekt svih 30 članova ECC-Net-a.

U svakoj državi članici Europske unije, kao i u Norveškoj te na Islandu, nalazi se Europski potrošački centar koji pruža besplatnu pomoć i daje savjete potrošačima.

Centri su sufinancirani od strane Europske unije.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC