Your Europe

Dijalog s potrošačima: Nova strategija za potrošače - prednosti i opasnosti za potrošače u digitalnom dobu

09.02.2024.
Dijalog s potrošačima: Nova strategija za potrošače - prednosti i opasnosti za potrošače u digitalnom dobu

Europska potrošačka politika do sada je donosila stvarne koristi kroz propise koji uređuju prava potrošača, prava putnika, nepoštene poslovne prakse, nepoštene ugovorne odredbe i predstavničke tužbe za zaštitu kolektivnih interesa potrošača. Ovaj je okvir potrošačima dao visoku razinu zaštite, a trgovcima pravnu sigurnost.

Međutim, tržišta se brzo mijenjaju u zelenoj i digitalnoj tranziciji. U isto vrijeme potrošači su pod utjecajem ekonomske situacije, raznih kriza. Pandemija COVID-19 donijela je dodatne izazove za potrošače ističući potrebu za holističkim pristupom zaštiti potrošača.

To je natjeralo Europsku komisiju da pripremi Novu strategiju za potrošače, u kojoj su navedeni politički prioriteti i radnje za sljedećih pet godina za provedbu politike zaštite potrošača na europskoj i nacionalnoj razini kroz blisku suradnju i partnerstva, ne izostavljajući niti jednog potrošača.

Povjerenje potrošača u jedinstveno tržište važan je pokretač gospodarskog oporavka Europe nakon pandemije. To zahtijeva da nadležna tijela diljem EU-a iskoriste postojeće snažne mehanizme za učinkovitu provedbu pravila o zaštiti potrošača, također prema relevantnim poslovnim subjektima u trećim zemljama, i osiguraju naknadu oštećenim potrošačima.

Kao dio ove inicijative, Europska komisija organizira niz 'potrošačkih dijaloga' u državama članicama kako bi se raspravljalo o tome kako bliska suradnja i partnerstva na razini EU-a i nacionalnoj razini mogu donijeti brže, učinkovitije i trajnije rezultate. Cilj je dijaloga saslušati i raspraviti s nacionalnim tijelima i dionicima koja će partnerstva i suradnju koristiti kako bi novu strategiju za zaštitu potrošača proveli u praksi.

Dijalog za potrošače u Hrvatskoj održati će se 28. veljače 2024. u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, 10000, Zagreb 28. veljače 2024. godine. Događaj organizira Europska komisija u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske. Potrošački dijalog sadržavat će uvod u Novu strategiju za potrošače od strane Didiera Reyndersa, europskog povjerenika za pravosuđe, nakon čega će uslijediti izlaganje o potrošačkoj politici u Hrvatskoj od strane Hrvoja Bujanovića, državnog tajnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Potrošački dijalog uključivat će panel diskisiju, koju će moderirati novinar Mislav Togonal, uz izlaganje predstavnika javnih institucija, akademske zajednice, potrošačkih i poslovnih organizacija te Isabelle Pérignon, direktorice za potrošače, Opća uprava za pravosuđe i potrošače, Europska komisija.

 

Srijeda, 28. veljače 2024. godine u trajanju od 10:00 do 12:00 sati. 

 

Za sudjelovanje uživo:

S obzirom na to da je broj sudionika ograničen, za sudjelovanje uživo možete se prijaviti na sljedećem linku:

https://www.eventbrite.com/e/prednosti-i-nedostaci-za-potrosace-u-digitalnom-dobu-tickets-830092116867?aff=oddtdtcreator

 

Za on-line sudjelovanje:

Događaj će biti na hrvatskom i engleskom jeziku i ujedno će biti organiziran simultani prijevod.

Kako biste imali stabilnu vezu, preuzmite Google Chrome na svoje računalo ili prijenosno računalo. Za gledanje događaja u srijedu uživo uz prijevod možete pratiti prijenos na Youtubeu na hrvatskom i engleskom jeziku od 10.00 do 12.00 sati.

 

YOUTUBE

Za gledanje događaja u srijedu uživo uz prijevod možete pratiti prijenos na Youtubeu na hrvatskom i engleskom jeziku. Da biste se povezali s ovim događajem i gledali ga kao video na zahtjev nakon jednog mjeseca, povežite se na Youtube vezu:

https://streamyourmeeting.eu/consumerdialogue280224

Lozinka:  NCA280224

 

WEBEX

Link za sastanak: https://microson.webex.com/microson/j.php?MTID=m84164d688f0a0716c6201eb9c6581e2c

Broj za sastanak: 2558 642 0663

Lozinka: CnPeXHGZ753 (26739449 from video systems)

Webex priručnik

https://help.webex.com/en-us/article/o0p0l4/Simultaneous-interpretation-in-Webex-meetings,-webinars-and-Personal-Rooms 

 

SLIDO

Preuzmite aplikaciju iz App Store (Apple) ili Google Play (Android) i instalirajte je na svoj pametni telefon ili tablet.

Na svom pametnom telefonu ili računalu možete se pridružiti (POOLING ON DEMAND):

Molimo idite na: slido.com

Šifra događaja: 2597994

Lozinka : vtfts0

Link za sastanak: https://app.sli.do/event/jtoc7MYM6WkajVnaghbLLr/live/questions


Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, 09.02.2024.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC