Your Europe

Pretplatničke zamke i što učiniti ako upadnete u jednu

31.01.2024.
Pretplatničke zamke i što učiniti ako upadnete u jednu

‌ECC Norveška ima mnogo slučajeva vezano za tvrtku Norwegan Lab. Slučajevi se uglavnom odnose na potrošače u Belgiji i Njemačkoj koji se osjećaju da ih je prevarila spomenuta tvrtka koja prodaje vitaminske tablete.

Tvrtka Norwegian Lab trenutno plasira besplatne probne uzorke vitaminskih tableta  u nekoliko europskih zemalja. Brojke iz Europskog potrošačkog centra Norveška i drugih Europskih potrošačkih centara pokazuju da „besplatni probni uzorci“ dovode potrošače u neugodne situacije.  

Većina potrošača koja se prijavi za besplatni probni uzorak na kraju završi s neželjenom pretplatom. Ovo je uobičajen primjer zamke s neželjenom pretplatom. Naime, nezakonito je započeti pretplatu ako je potrošač nikad nije ni zatražio.

Ako niste ugovorili pretplatu, trebali biste putem elektroničke pošte ili dopisa tvrtki  Norwegian Lab navesti da nikad niste zatražili pretplatu“, jasna je poruka koju je poslao direktor ECC Norveška, Linn Hogner Jahr.

Ne dajte se zastrašiti drugim potraživanjima
Nemojte se bojati ako vam je stigao račun od drugih tvrtki u ime Norwegian Lab. Ako zanemarite takav račun, dotična će vam tvrtka vjerojatno poslati drugi račun uvećan za kamate.

Norwegian Lab često nudi potrošačima plaćanje putem usluge Riverty, odnosno plaćanja s odgodom.

Također trebate znati da vi kao potrošač niste obvezni vratiti pošiljku s vitaminima u Norwegian Lab ako niste ugovorili pretplatu. Ako spomenuta tvrtka želi da joj vratite pošiljku s vitaminima, dužni su vam poslati povratnicu i platiti dostavu.

Upozorenje trgovcima
Norveško tijelo nadležno za potrošače poslalo je dopis namijenjen sektoru koji se bavi prodajom dodataka za zdravlje i ljepotu putem interneta. Taj dopis nudi informacije i smjernice vezano za zahtjeve koje propisuje zakon za potrošače koji sklapaju pretplatu. Dane smjernice imat će utjecaj na svaki sljedeći nadzor i pitanja vezano za primjenu sankcija.   

Ako sumnjate da ste prijevarom namamljeni u pretplatu, trebali biste učiniti sljedeće:

  1. Nemojte plaćati! Osim ako ste prije davanja osobnih podataka tvrtki sklopili pretplatu.
  2. Pošaljite pritužbu tvrtki u kojoj ćete navesti da se ne slažete s računom. Ovo je adresa elektroničke pošte dostupna na mrežnoj stranici tvrtke Norwegian Labs: kundeservice@norwegianlab.com
  3. Ako vas kontaktira tvrtka koja ima potraživanja u ime tvrtke Norwegian Lab, možete joj poslati kopiju poruke koju ste poslali tvrtki  Norwegian Lab.
  4. Pobrinite se da je vaša pritužba dokumentirana.
  5. Možete stupiti u kontakt s lokalnim ECC-om ako imate pitanja vezano za vaša prava ili niste dobili odgovor od trgovca.
  6. Niste obvezni vratiti proizvode tvrtki. Adresa tvrtke nije navedena na službenoj mrežnoj stranici tako da putem elektroničke pošte možete navesti gdje mogu dobiti proizvode.
  7. Važno je napomenuti da morate platiti prvu pošiljku probnih uzoraka. To se odnosi na cijenu koju ste dobili kad ste kupili probnu verziju.

Izvor: Europski potrošački centar Norveška, 31.01.2024.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC