Your Europe

Zračni promet - nedosljedna pravila o ručnoj prtljazi i njezinoj cijeni

18.10.2023.
Zračni promet - nedosljedna pravila o ručnoj prtljazi i njezinoj cijeni

‌U rezoluciji o jedinstvenim standardima za ručnu prtljagu u zračnom prometu, zastupnici u Europskom parlamentu tvrde da su potrebna dosljedna pravila EU-a o njezinoj veličini i cijenama.

U tekstu usvojenom 4. listopada 2023. ističe se zabrinutost građana zbog dilema i neugodnosti uzrokovanih nedosljednim pravilima o ručnoj prtljazi kod zračnih prijevoznika. Zakonodavstvo EU-a o pravima putnika u zračnom prometu trebalo bi revidirati kako bi se ponudilo rješenje, navodi se u rezoluciji.

Različita pravila zračnih prijevoznika o dopuštenoj prtljazi dovode do skrivenih naknada i otežavaju usporedbu cijena, kažu zastupnici u Europskom parlamentu. Osim toga, kada putnici koriste različite zračne prijevoznike ili moraju promijeniti svoje planove, nedosljedna pravila stvaraju zabunu. Zastupnici naglašavaju da bi pri preispitivanju postojećeg zakonodavstva EU-a o uslugama zračnog prijevoza Komisija trebala u potpunosti provesti relevantnu presudu Suda Europske unije. Sud je utvrdio da zračni prijevoznici ne bi trebali naplaćivati dodatak za ručnu prtljagu „pod uvjetom da takva ručna prtljaga ispunjava razumne zahtjeve u pogledu svoje težine i dimenzija te da je u skladu s primjenjivim sigurnosnim zahtjevima”. Novo zakonodavstvo također bi trebalo riješiti druge skrivene troškove, na primjer naknade povezane s raspodjelom mjesta u zrakoplovu, tvrde zastupnici u Europskom parlamentu.

Kontekst

Europska komisija pokrenula je savjetovanje radi preispitivanja Uredbe o uslugama zračnog prijevoza, kako je navedeno u njezinoj najnovijoj komunikaciji o strategiji mobilnosti.

Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Izvor: Europski parlament, 18.10.2023.
ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC