Your Europe

Digitalna putovnica za proizvode – anketa

26.09.2023.
Digitalna putovnica za proizvode – anketa

‌Digitalna putovnica za proizvode je inicijativa Europske komisije koja će potrošačima pružiti sve informacije o ekološkoj održivosti proizvoda koji kupuju.

Skeniranjem posebne oznake na proizvodu, potrošači će na jednostavan način moći saznati sve informacije o trajnosti i mogućnosti popravka dotičnog proizvoda, mogućnostima njegovog recikliranja, kao i o dostupnosti rezervnih dijelova. Na taj će način potrošači lakše donositi informirane odluke prije same kupnje i unaprijedit će se transparentnost podataka o utjecaju životnog ciklusa proizvoda na okoliš.

U sklopu projekta Horizon Europe Circular Economy Resource Information System (CE-RISE), kojem je cilj razviti integrirani okvir i prateći informacijski sustav o resursima za prepoznavanje optimalnih rješenja za učinkovitu ponovnu upotrebu, oporabu i/ili recikliranje materijala, pripremljena je anketa o zahtjevima i očekivanjima potrošača vezanim za digitalnu putovnicu za proizvode.

Anketa će biti otvorena do 1. listopada 2023., a dostupna je na četiri jezika:

Izvor: Mreža Europskih potrošačkih centara, 26.09.2023.
ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC