Your Europe

‌Svjetski kup u ragbiju 2023. i Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. u Francuskoj - informacije za potrošače

21.02.2023.
‌Svjetski kup u ragbiju 2023. i Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. u Francuskoj - informacije za potrošače

Svjetski kup u ragbiju održava od 8. rujna to 28. listopada 2023. u Francuskoj, dok se Olimpijske igre održavaju od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024., a Paraolimpijske igre od 28. kolovoza do 8. rujna 2024. također u Francuskoj.

Povodom nadolazećeg Svjetskog kupa u ragbiju 2023. te Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024., koji će se održati u Francuskoj, francuska Opća uprava za tržišno natjecanje, potrošačka pitanja i sprječavanje prijevara (DGCCRF) zajedno s Europskim potrošačkim centrom Francuska pokreće na svojim internetskim stranicama dio posvećen često postavljanim pitanjima. Sadržaj je dostupan na francuskom i engleskom, a nudi odgovore na najčešća pitanja koja strani potrošači i posjetitelji mogu imati te služe kao podsjetnik na njihova prava u Francuskoj.

Važni međunarodni sportski događaji privlače značajan broj posjetitelja. Oni također predstavljaju povećanu potrošnju, bilo da je riječ o smještaju, putovanjima, hrani ili turizmu.

Kako bi se odgovorilo na pitanja koja bi francuski i strani potrošači mogli imati tijekom tih događanja, DGCCRF je objavio često postavljana pitanja o Svjetskom kupu u ragbiju i Olimpijskim igrama. Na jasan, precizan i praktičan način pokrivaju brojne teme poput:

  • kupnje karata
  • smještaja
  • paket-aranžmana za odmor
  • putovanja zrakoplovom i
  • naknada za mobilne usluge (roaming).


Informacije će se postupno nadopunjavati novim odgovorima vezano za putovanja vlakom, javni prijevoz, taksije, restorane i drugo, kako bi se u konačnici pokrila sva potrošačka pitanja.

Ovaj set informacija se priprema uz aktivnu podršku Europskog potrošačkog centra Francuska, koji informira, savjetuje i pomaže francuskim potrošačima vezano za sporove u Europi, ali isto tako i Europljanima koji imaju pitanja o svojim pravima u Francuskoj ili o sporovima s francuskim trgovcima.
 
Informacije su dostupne od prošlog tjedna, u isto vrijeme kad kreće i prodaja kompleta ulaznica za Olimpijske igre 2024. Osim što će biti dostupne na internetskoj stranici DGCCRF-a, ove će informacije također dijeliti turistički uredi u nekoliko gradova uključenih u organizaciju spomenutih događaja, uključujući i konzulate i Mrežu europskih potrošačkih centara (ECC-Net) diljem Europske unije, Islanda i Norveške.

G. Bruno Le Maire, francuski ministar gospodarstva, financija te industrijskog i digitalnog suvereniteta je ovom prilikom istaknuo: „Pozdravljam ovu inicijativu DGCCRF-a i Europskog potrošačkog centra Francuska za bolju informiranost potrošača o njihovim pravima i boljoj zaštiti. Angažirana su ministarstva nadležna za gospodarstvo i financije kako bi se osigurala uspješna provedba Svjetskog kupa u ragbiju i Olimpijskih i Paraolimpijskih igara  te općenito glavnih sportskih događanja koja pridonose ugledu Francuske, a također predstavljaju odraz države kao i sjajnu priliku u smislu gospodarske aktivnosti, zapošljavanja i razvoja naših poduzeća.”

Gđa. Olivia Grégoire, francuska ministrica za mala i srednja poduzeća, trgovinu, obrt i turizam je naglasila: „Svjetski kup u ragbiju i Olimpijske i Paraolimpijske igre trebali bi biti veliki trenuci slavlja za milijune posjetitelja koji će otkriti našu zemlju ili ponovno je posjetiti. To je prilika za ponovno potvrđivanje našeg smisla za dobrodošlicu na globalnoj razini. Često postavljana pitanja koja su objavili DGCCRF i Europski potrošački centar Francuska, daju precizne odgovore na pitanja posjetitelja te pomažu da njihovo iskustvo u ovim važnim sportskim događajima u Francuskoj bude ugodno.“

Poveznica: Svjetski kup u ragbiju | Olimpijske igre 2024. (europe-consommateurs.eu)

Izvor: Europski potrošački centar Francuska, 21.02.2023.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC