Your Europe

U Zagrebu održana radionica za potrošače o zamkama prilikom internet kupovine te o uvođenju eura

12.12.2022.
U Zagrebu održana radionica za potrošače o zamkama prilikom internet kupovine te o uvođenju eura
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s projektom EUsolis – Erasmus+ Jean Monnet  i Knjižnično-dokumentacijskim centrom organizirali su u srijedu 7. prosinca 2022. godine u knjižnici Ekonomskog fakulteta – Zagreb (Ekonomski fakultet Zagreb) predavanja o zaštiti potrošača u on line kupovini te o zamjeni hrvatske kune eurom. Sudionike je u uvodnom dijelu pozdravila prodekanica za strateška partnerstva i projekte izv. prof. dr. sc. Kosjenka Dumančić koja se osvrnula na tekovine i važnost postojanja Europske unije te je predstavila projekt EUsolis.
 
Mirela Skočić i Danijela Marković Krstić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja održale su predavanja o najvažnijim promjenama koje nastupaju s uvođenjem eura koje se tiču samih potrošača kao i o zamkama koje vrebaju potrošače prilikom kupovine putem interneta.
 
S povećanjem učestalosti kupovine na internetu dolazi i do većeg broja slučajeva narušavanja prava potrošača i prijevara, stoga nužno je da su građani upoznati s pravima koje imaju. U okviru radionice potrošače se informiralo o najbitnijim stvarima na koje moraju obratit pažnju, a kako ne bi ostali bez proizvoda ili uplaćenog novca. Naime, ono što je bitno spomenuti da se, prije nego se obavi kupovina,  pročitaju opći uvjeti poslovanja kao i upute za potrošače, a posebno se mora obratiti pažnja gdje je sjedište trgovca budući ova pravila vrijede isključivo za kupovinu na području Europske unije (na trgovce koji imaju sjedište na području EU). Također, potrošači su na radionici informirani da kupuju u provjerenim internet trgovinama te da čitaju recenzije.
 
Nadalje, u sklopu radionice potrošačima su predstavljeni glavni mehanizmi zaštite potrošača u procesu uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Pojašnjeno je što je to Etički kodeks i zašto bi potrošači trebali birati poslovne subjekte koji su se pridružili inicijativi te kako i sami potrošači mogu pridonijeti transparentnom uvođenju eura unošenjem pohvala/pritužbi putem aplikacije Etičkog kodeksa. Građani su upoznati s dizajnom, izgledom te zaštitnim obilježjima novčanica i kovanica eura te su dobili praktične savjete o zamjeni valute. Također, saznali su gdje i na koji način se mogu informirati o zamjeni hrvatske kune eurom.
 
Događanje je moderirala Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Knjižnično-dokumentacijskog centra.
 
Radionica organizirana na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu posljednja je u nizu radionica ove godine te nastavljamo s novim edukacijama za potrošače i u slijedećoj godini.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, 09.12.2022.

EFZG

EFZG

EFZG

EFZG
ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC