Your Europe

Poziv na javno savjetovanje o (online) zaštiti potrošača

24.11.2022.
Poziv na javno savjetovanje o (online) zaštiti potrošača

‌Želite izraziti svoje mišljenje o provedbi (online) potrošačkih prava u EU-u? Ovo je vaša prilika, jer je Europska komisija pokrenula javno savjetovanje kako bi prikupila mišljenja o pitanjima koja se odnose na zaštitu potrošača.

Ciljevi ovog javnog savjetovanja su:

  • modernizirati EU pravila o suradnji europskih tijela na provedbi zaštite potrošača
  • omogućiti potrošačima da uživaju ista prava prilikom kupovine na internetu i u trgovini
  • istražiti mogućnost prilagodbe postupaka rješavanja sporova prekograničnoj prirodi digitalnih tržišta
  • uvođenje dodatnih alata za rješavanje sporova između potrošača i trgovaca.


Europska komisija poziva sve zainteresirane da se odazovu na ovo javno savjetovanje o (online) zaštiti potrošača, a posebno poziva:

  • potrošače
  • trgovce
  • organizacije koje se bave pitanjima zaštite potrošača.

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe g. Didier Reynders izjavio je: "Tijekom posljednjih nekoliko godina svjedoci smo da se potrošači u EU-u sve više okreću internetskim tržištima, što je fenomen koji se dodatno povećao tijekom pandemije COVID-19. Potrošači zaslužuju iste standarde zaštite na internetu kao i izvan njega, a potrebni su im moderni alati za suočavanje s modernim izazovima. Želimo čuti one koji će najviše iskoristiti prednosti ovih inicijativa. Nastavit ćemo s našim nastojanjima da osiguramo siguran i pošten online ekosustav za potrošače."

Javno savjetovanje o (online) zaštiti potrošača dostupno je na ovoj poveznici do 21. prosinca 2022.

Izvor: Mreža Europskih potrošačkih centara, 24.11.2022.
ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC