Your Europe

Financijska regulatorna tijela EU-a upozoravaju potrošače na rizike povezane s kriptoimovinom

18.03.2022.
Financijska regulatorna tijela EU-a upozoravaju potrošače na rizike povezane s kriptoimovinom

Europska nadzorna tijela (EBA – Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo, ESMA – Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala i EIOPA – Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje) upozorila su potrošače na to da su brojne vrste kriptoimovine vrlo rizične te da su špekulativne prirode. Nadzorna su tijela objasnila glavne korake koje potrošači mogu poduzeti kako bi bili sigurni da donose informiranu odluku.

S obzirom na to da primjećuju sve veće zanimanje potrošača za kriptoimovinu i njihovu sve veću aktivnost u tom području kao i agresivno oglašavanje takve imovine i povezanih proizvoda, uključujući kroz društvene mreže, u svom upozorenju nadzorna tijela naglašavaju da takva imovina nije prikladna za većinu malih potrošača u kontekstu ulaganja u nju ili njezine upotrebe kao sredstva plaćanja ili razmjene.

Potrošači se suočavaju s vrlo stvarnom mogućnošću gubitka cjelokupnog uloženog novca ako kupe takvu imovinu te bi trebali biti svjesni rizika koji proizlaze iz zavaravajućih oglasa, uključujući one koje viđaju na društvenim mrežama i one koje objavljuju utjecajne osobe. Posebno bi trebali biti oprezni kad je riječ o obećanjima brzih ili visokih povrata, posebno ako zvuče predobro da bi bili istiniti.

Nadzorna tijela također upozoravaju da bi potrošači trebali biti svjesni nedostatka dostupne pravne ili općenite zaštite, s obzirom na to da kriptoimovina i povezani proizvodi i usluge obično nisu obuhvaćeni postojećom zaštitom na temelju važećih pravila EU-a o financijskim uslugama.

S obzirom na trenutačnu situaciju u Ukrajini, i radi osiguranja pravilne provedbe uvedenih sankcija, nadzorna tijela pozdravljaju objašnjenje Vijeća Europske unije u vezi s obuhvatom restriktivnih mjera protiv ruskih i bjeloruskih poduzeća i pojedinaca koje su povezane s kriptoimovinom.

‌Izvor: Hrvatska narodna banka, 18.03.2022.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC