Your Europe

Pokrenuta inicijativa Uštedi energiju!

08.10.2021.
Pokrenuta inicijativa Uštedi energiju!

Uštedi energiju i novac u kućanstvu

Inicijativa Uštedi energiju! osmišljena je u sklopu europskoga projekta LABEL2020 u želji da se građanima na jednostavan i zanimljiv način objasni kako mogu uštedjeti energiju u kućanstvu uz minimalne promjene svojih navika.

Na internetskoj stranici https://ustedienergiju.hr/ uz savjete o energetskoj učinkovitosti i načinima kako uštedjeti energiju nalaze se i zanimljivi sadržaji za najmlađe (slikovnica – Labelko spašava Zemlju, bojanka i kratki video sadržaji). Slikovnica je otisnuta u više od 10.000 primjeraka, koji će biti poslani školama diljem Hrvatske te besplatno podijeljeni učenicima. Građani slikovnicu mogu prelistati i preuzeti na navedenoj internetskoj stranici - https://ustedienergiju.hr.

U sklopu projekta snimljen je i igrani edukativni film za djecu (Što kad nestane struje?!)  o energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša. Radnja filma događa se u tipičnoj obitelji s troje djece te ih promatramo u njihovoj svakodnevici dok ih kćer Dora pokušava senzibilizirati na uštedu energije i osvijestiti o potrebi zaštite okoliša. Agencija za odgoj i obrazovanje dala je pozitivnu ocjenu za izrađene materijale, uz mišljenje da će slikovnica i igrani film pozitivno utjecati na ponašanja djece te doprinijeti zaštiti okoliša i povećanju energetske učinkovitosti budućih generacija.

Uz sadržaje za najmlađe tu je i niz zanimljivih videa s kratkim i jednostavnim savjetima o načinima uštede energije.

Osim navedenoga, u sklopu projekta LABEL2020 razvijen je i alat koji omogućuje jednostavnu usporedbu proizvoda i izračun troškova s ciljem optimalnoga odabira proizvoda uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda (EPREL). Upotrebom alata kupcima se na pristupačan način pruža mogućnost usporedbe odabranih proizvoda komparacijom dugoročne uštede energije i povezanih troškova.

Na stranici je i video koji korak po korak objašnjava korisnicima kako se alat upotrebljava.

Nove energetske oznake uvedene su u ožujku 2021. godine i predstavljaju povratak Europske unije izvornome konceptu rangiranja proizvoda s obzirom na njihovu energetsku učinkovitost prema razredima od A do G. Označavanje znakom + više nije bilo transparentno, a i potrošačima je otežavalo razlikovanje proizvoda s najboljim energetskim karakteristikama.

Zadatak projekta LABEL2020 bio je da kreiranjem informativnih materijala građanima i distributerima pruži podršku tijekom tranzicije sa starih na nove oznake energetske učinkovitosti (hr.label2020.eu), no projekt je proširen na inicijativa Uštedi energiju! uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja Republike Hrvatske. U međuvremenu su se kao partneri uključili i Ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba te ostali dionici koji su prepoznali da je građanima nužno prenijeti informacije da bi se jednostavnije snalazili pri odabiru i upotrebi kućanskih uređaja uz najmanje troškove energije i novca. Dobrodošli su svi koji žele podržati ovaj projekt jer zajedno možemo učiniti mnogo.

Učini razliku!

Uštedi energiju − očuvaj prirodu!

 

FacebookInstagramYouTube i LinkedIn.

 

O projektu LABEL2020

Energetski institut „Hrvoje Požar” u suradnji s partnerima provodi međunarodni projekt LABEL2020, koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a kojim koordinira Austrijska energetska agencija za 15 država članica Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegova je svrha pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te pružanje podrške svim dionicima u prelasku na nove oznake.

Izvor: Energetski institut Hrvoje Požar, 08.10.2021.


ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC