Your Europe

Prijevara u prekograničnoj e-trgovini

06.12.2013.
Prijevara u prekograničnoj e-trgovini

‌Vilnius, 6. prosinac 2013: Novo izvješće je pokazalo da se sve veći broj potrošača  susreće s prijevarom prilikom prekogranične kupovine putem interneta. Mreža Europskih potrošačkih centara (ECC-Net) istaknula je probleme i rizike s kojima se susreću potrošači prilikom kupovine putem interneta te ujedno iznijela praktične savjete o tome kako prepoznati prijevaru i kako je izbjeći. Izvješće, pod nazivom "Prijevara u prekograničnoj e-trgovine", sažima probleme s kojima su se potrošači susretali  i o istima obavijestili ECC-Net.

Najčešće  prijevare

Najčešće prijevare prijavljene ECC-Net-u dogodile su se prilikom kupovine elektroničkih uređaja, rabljenih vozila putem interneta, krivotvorenih proizvoda, prodaje ulaznica putem interneta, navodnog besplatnog korištenja proizvoda i krađe podataka. U nekim situacijama, potrošači plaćaju znatnu svotu novca za ulaznice koje im nikada nisu isporučene ili možda nikad nisu ni postojale. Također, trgovci privlače potrošače povoljnim cijenama proizvoda, primjerice mobilnih uređaja, a zatim zahtijevaju od potrošača dodatnu uplatu za njihovu dostavu. Potrošači su prevareni i porukama koje su oglašavale "besplatno" korištenje proizvoda ili usluge, a što je zapravo paravan za skupe usluge pretplate. 

Primjer prijevare:

Trgovac iz Velike Britanije kontaktirao je, putem Skypea,  potrošača iz Bugarske.  Potrošač je naručio 3 mobilna uređaja za ukupnu cijenu od 600 dolara. Potrošač je sumnjao u vjerodostojnost trgovca, ali se ipak odlučio na kupnju zbog vrlo niske cijene. Trgovac je uvjerio potrošača u zakonitost svog poslovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu i da će ga, u slučaju bilo kakvih problema, lako kazneno goniti. Nakon nekoliko dana trgovac je zatražio od potrošača dodatnih 750 dolara za porezne i carinske pristojbe. Potrošač je i to platio, ali mu mobilni uređaju nisi dostavljeni. Trgovac je zatim ponovno  tražio još dodatnih 1000 dolara s čime se potrošač nije složio te nakon čega je zatražio  povrat novca. Trgovac mu nikad nije vratio novac niti  isporučio mobilne uređaje.

Nove prijetnje

Obzirom da su prevaranti sve inovativniji, a njihovi pristupi sofisticiraniji, važno je da potrošači postanu svjesni najnovijih prijetnji. Nove prijetnje u svakodnevnom su porastu, ali postoje zajednički elementi koji ih povezuju i omogućavaju njihovo lakše prepoznavanje. Neki od primjera novih prijetnji čini on-line servis za pronalaženje partnera (on-line dating), prijevare počinjene putem web stranica za kockanje (gaming web strenica) i mobilnih uređaja, te spašavanje životinja. 

Savjeti i trikovi kako izbjeći prijevaru

Izvješće daje savjete, popise i tablice s institucijama kojima potrošači mogu prijaviti prijevaru. Mreža ECC savjetuje potrošačima:

  • zapamtite, ako je ponuda predobra da bi bila istinita, najčešće i nije istinita
  • provjerite gdje se nalazi sjedište trgovca koji je kreirao web stranicu
  • plaćajte samo sigurnim i provjerenim metodama
  • provjerite informacije koje vam je dao trgovac
  • razmislite o načinu na koji se trgovci reklamiraju, potražite trustmarks
  • budite oprezni s iznošenjem svojih osobnih podataka

Mreža ECC vaš je savjetnik


U slučaju prijevare, mogućnosti ECC-Net-a su ograničene, obzirom da je glavna uloga ECC-Net-a savjetovanje o potrošačkim pravima i pomoć potrošačima u rješavanju prekograničnih sporova s trgovcima. U slučaju prijevare, kako je  trgovca obično teško locirati i obzirom da se prijevara smatra kriminalnim djelom, potrošačima se savjetuje da svoj slučaj prijave policiji ili tijelima za suzbijanje kriminala.  Također, potrošači mogu tražiti povrat novca od izdavača kreditne kartice. Na razini EU-a, Europski centar za cyber kriminal pruža platformu za koordinaciju nacionalnih policijskih istraga o cyber kriminalnim aktivnostima. 

Cijelo izvješće možete pročitati ovdje!

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC