Your Europe

26 država u 36 dana: Komisija otkriva vozni red vlaka za povezivanje Europe

12.07.2021.
26 država u 36 dana: Komisija otkriva vozni red vlaka za povezivanje Europe

‌Prema zamisli Europske komisije u sklopu Europske godine željeznice 2021. i zahvaljujući iznimnoj suradnji industrijskog sektora, vlak nazvan „Connecting Europe Express“ (vlak za povezivanje Europe) prijeći će europski kontinent ovu jesen. Ovaj će specijalni vlak pokazati u realnom vremenu snagu željeznice u povezivanju ljudi i poduzeća, te važnost infrastrukturne politike EU-a za realizaciju navedenog.

Ruta je objavljena 9. svibnja 2021. na Dan Europe kada se slavi mir i jedinstvo te bliske veze koje su uspostavljene tijekom proteklih godina – kulturne, gospodarske i fizičke. Vlak za povezivanje Europe bit će dostupan za istraživanje mnogih spomenutih veza.

S početkom putovanja 2. rujna 2021. u Lisabonu i stanicama u više od 70 gradova u 26 država, vlak će povezivati portugalsko, slovensko i francusko predsjedanje Vijećem Europske unije te će završno stići u Pariz 7. listopada 2021.

Povjerenica za promet Adina Vălean izjavila je sljedeće: „Prelazeći Kontinent uzduž i poprijeko od Lisabona do Bukurešta i od Berlina do Pariza, vlak za povezivanje Europe prati rute koje nas drže na okupu – bilo da je riječ o državama, poduzećima ili ljudima. Uz to što predstavlja simbol povezivanja, ovaj je vlak i podsjetnik da nas još čeka dug put i puno rada prije nego što željeznica Europljanima postane željeni odabir prijevoza. Pozdravite vlak za povezivanje Europe na željezničkoj stanici u vašoj blizini i pridružite se događajima koji se odvijaju diljem našeg kontinenta.

Ovaj projekt predstavlja jedinstveni pothvat na način da uključuje Europsku komisiju i Europsku zajednicu željezničkih i infrastrukturnih poduzeća (CER), europske željezničke operatere, upravitelje infrastrukture i brojne druge partnere na razni EU-a i na lokalnoj razini.

Predsjednik CER-a i izvršni direktor Austrijskih saveznih željeznica Andreas Matthä istaknuo je sljedeće: „Putovanjem kroz 26 europskih država, vlak za povezivanje Europe je dokaz važnosti Europske godine željeznice. Zahvaljujem svim članovima CER-a na njihovom angažmanu u ovom ključnom projektu zajedno s Europskom komisijom. Kako bismo postigli naše klimatske ciljeve, trebamo dalje jačati vitalnost željeznice s više međunarodnih željezničkih usluga na duge relacije za putnike te isto tako moramo dosljedno prebacivati teretni promet na željeznicu.

Na svakoj će se stanici u sklopu događaja i aktivnosti prilagođenih lokalnim mjerama za COVID-19, pojasniti ključna uloga koju željeznica igra u našem društvu, ali također i izazovi koje željeznica mora savladati kako bi privukla više putnika i teretni promet.

Pozadinska informacija

Kao podsjetnik na manjak interoperabilnosti između pojedinih dijelova europske željezničke mreže, vlak za povezivanje Europe u stvarnosti se sastoji od tri različita vlaka kojima trebaju različite širine kolosijeka koje se koriste u Europi. Međutim, također će se demonstrirati vrlo dobra suradnja između željezničkih poduzeća i upravitelja infrastrukture u praksi.

Vlak za povezivanje Europe koji koristi standardnu širinu kolosijeka imat će šest vagona. Dva će ugostiti mobilne izložbe o raznim tehnologijama i inovacijama koje već poboljšavaju željezničko iskustvo te o tome kako EU podupire infrastrukturne projekte. Konferencijski, vagon, vagon-restoran, vagon za spavanje i vagon za dnevni boravak čine ostatak vlaka.

Poseban će vlak prometovati iberijskim kolosijekom u Portugalu i Španjolskoj a treći će prometovati baltičkim kolosijekom u Estoniji, Latviji i Litvi. Oba će se vlaka susresti tijekom rute s vlakom za standardnu širinu kolosijeka.

Već je potvrđeno pet konferencija te će se one održati tijekom rute ‒ u Lisabonu, Bukureštu, Brdu, Berlinu i Bettembourgu ‒ s pozivom na raspravu i debatu o ambicioznim ciljevima i akcijskim planovima za željeznicu koji su navedeni u Strategiji za održivu i pametnu mobilnost. Konferencije će biti usmjerene na infrastrukturnu politiku EU-a te će se naglašavati uloga transeuropske prometne mreže (TEN-T) u povezivanju ne samo Europe nego i vidova prijevoza.

Uskočite na vlak za povezivanje Europe!

Građani i organizacije koje su zainteresirane za organiziranje događaja ili aktivnosti tijekom rute pozivaju se da podijele svoje zamisli na info@connectingeuropeexpress.eu.

Za detaljan plan puta i redovite informacije o vlaku za povezivanje Europe kao i o Europskoj godini željeznice 2021., posjetite:

Izvor: Mreža Europskih potrošačkih centara, 12.07.2021.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC