Your Europe

Dan Europe, 9. svibnja - EU širom otvara svoja virtualna vrata

07.05.2021.
Dan Europe, 9. svibnja - EU širom otvara svoja virtualna vrata

‌Danom Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije - https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day/schuman-declaration_hr. U govoru u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi s pomoću kojeg bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.


Središnje mjesto Dana Europe

Središnje mjesto ovogodišnjeg Dana Europe je središnji međuinstitucijski portal za Dan Europe - https://europeday.europa.eu/index_hr. Portal je jednostavan i informativan te je dostupan na sva 24 službena jezika EU-a. U središtu je ključna riječ #EuropeDay kojom su istaknute aktivnosti i događaji u organizaciji institucija i tijela EU-a te informacije kako komunicirati s EU-om. Otkrijte što su sve organizirala predstavništva i uredi za vezu Europskog parlamenta u svakoj državi članici.

Putem portala za Dan Europe možete uroniti u virtualni prostor nadahnut palačom Berlaymont, a koji je prilagođen mobilnim uređajima. Tu imate priliku istraživati sadržaje, uključujući video sadržaje, sudjelovati u kvizovima, igrati igrice kako biste, kroz interakciju i sudjelovanje, otkrili čime se europske institucije bave.

Dan Europe je savršena prigoda da komuniciramo kao jedinstvena Unija te da pokažemo zašto smo udružili snage i koordinirali naše aktivnosti s ostalim institucijama EU-a. Digitalna je proslava također jedinstvena prilika da se uključi širi dio zainteresirane javnosti uz one koji obično posjećuju zgrade europskih institucija tijekom tradicionalnog Dana otvorenih vrata na Dan Europe.


Virtualni koncert

Iako su fizička događanja ograničena te unatoč preprekama koje pandemija koronavirusa postavlja pred nas, Dan Europe se slavi i ove godine. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerima, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te veleposlanstvima zemalja članica Europske unije, u nedjelju 9. svibnja 2021. svima poklanja virtualni koncert koji će nas podsjetiti na važnost zajedničke zabave, glazbe i dobre energije!

Od 20:00 sati, putem YouTube kanala Europska komisija Hrvatska - https://www.youtube.com/channel/UCjzz2qC3Fe4pMbo1_9SRnYw, moći ćete uživo pratiti koncert grupa Pavel, Silente i Vatra. Uz to, zemlje članice predstavit će se kratkim video vinjetama, kako bismo saznali nešto novo o ljudima koji su s nama u ovim izazovnim vremenima. U proteklih smo godinu dana zasigurno pronašli načine kako i udaljeni možemo biti zajedno, tako da i online koncert obećava dobar provod.


Virtualna konferencija

Uz virtualni koncert, ovogodišnji Dan Europe obilježava i jedna posebnost – pokretanje Konferencije o budućnosti Europe - https://futureu.europa.eu/.

Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu u kojem sudjeluje cijela Europa – a možete i vi! Pridružite se raspravama i događajima, podijelite s drugima svoje ideje, započnite niz pozitivnih prijedloga, a vaš primjer će slijediti brojni stanovnici ostalih članica. Višejezična platforma pokrenuta je 19. travnja 2021., tako da se već sada možete nadovezati na napisana razmišljanja i želje za budućnost na poveznici futureu.europa.eu - https://futureu.europa.eu/.

Fokus građanki i građana bit će na klimatskim promjenama i okolišu, zdravlju, snažnijem gospodarstvu, socijalnoj pravdi i radnim mjestima, kao i na poziciji EU u svijetu, vrijednostima i pravima te sigurnosti. Sigurni smo da o tim temama imate brojna mišljenja, kao i o digitalnoj transformaciji, europskoj demokraciji, migracijama, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu – sve to je iznimno važno za našu zajedničku budućnost. Ako svoje ideje ne možete smjestiti u okvire nabrojanih pojmova, i za njih postoji prostor da budu pročitane i uvažene: #BudućnostJeVaša!


Virtualna šetnja i događanja

Također, povodom ovogodišnjeg Dana Europe, a obzirom da su fizička događanja ograničena, Komisija se u potpunosti odlučila za pristup na daljinu.

EU širom otvara svoja virtualna vrata, uključujući i palaču Berlaymont u Bruxellesu, što je izvrsna prilika da se pridružite građanima diljem Europe i virtualno ju istražite - https://discovr-360.eu/europeday2021/.

Ostala događanja moći ćete pronaći na Facebook stranici posvećenoj Danu Europe - https://www.facebook.com/events/3928804717204775.


Potrošačka prava

Tijekom pandemije koronavirusa i zbog postavljenih ograničenja, mnogi su se potrošači više nego prije okrenuli kupovini putem interneta. Iako uvijek dostupna, kupovina putem interneta ponekad može imati i neželjene posljedice poput - kašnjenja ili neisporuke proizvoda ili vam, primjerice, samo zbog vašeg mjesta prebivališta ili nacionalnosti može biti zaračunata viša cijena.

Mreža Europskih potrošačkih centara - https://www.eccnet.eu, tj. Europski potrošački centar Hrvatska - http://ecc-croatia.hr/ daje vam savjete i u suradnji s drugim Europskim potrošačkim centrima pomaže u rješavanju vaših prekograničnih pritužbi i sporova s trgovcima.

Pročitajte priopćenje za javnost Europskog potrošačkog centra Hrvatska povodom nadolazećeg Dana Europe i upoznajte se s vašim prekograničnim potrošačkim pravima.


‌Izvori: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Mreža Europskih potrošačkih centara, 07.05.2021.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC