Your Europe

2021. - Europska godina željeznice

08.04.2021.
2021. - Europska godina željeznice

‌Promet uzrokuje četvrtinu emisija stakleničkih plinova u EU-u, a emisije iz prometa i dalje su u porastu. Kako bi se do 2050. postigao cilj klimatske neutralnosti koji je utvrđen u europskom zelenom planu i koji je potvrdilo Europsko vijeće, emisije iz prometa moraju se smanjiti za 90 %.

Trenutačno se 75 % kopnenog tereta prevozi cestama. Željeznice emitiraju puno manje CO2 od ekvivalentnog cestovnog ili zračnog prometa i jedini su način prijevoza u kojem se od 1990. neprestano smanjuju emisije stakleničkih plinova. Putovanje željeznicom zeleno je, udobno i sigurno te će imati ključnu ulogu u naporima EU-a u postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine.

EU je 2021. godinu proglasila Europskom godinom željeznice kako bi potaknula korištenje vlakova, sigurnog i održivog prometnog sredstva.

Tijekom cijele 2021. godine organizirat će se niz događanja i drugih inicijativa u svrhu povećanja udjela putnika koji putuju željeznicom i robe koja se tako prevozi, u skladu s ciljevima europskog zelenog plana.

Svrha je godine željeznice promicanje željeznica kao održive, inovativne i sigurne vrste prijevoza kojom se mogu zajamčiti osnovne usluge, čak i tijekom neočekivanih kriza. Pokazalo se da željeznica ima stratešku ulogu u održavanju ključnih veza tijekom pandemije bolesti COVID-19 za prijevoz ljudi i osnovnih potrepština.

Ostali ciljevi za godinu željeznice uključuju podizanje svijesti o prekograničnoj europskoj dimenziji željezničkog prometa i povećanje njegova doprinosa gospodarstvu, industriji i društvu EU-a.

Dodatne su informacije dostupne na internetskoj stranici Europske godine željeznice te u brošuri „2021.: Europska godina željeznice“.

‌Izvor: Vijeće Europske unije, Europski parlament i Ured za publikacije Europske unije, 08.04.2021.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC