Your Europe

Obilježavanje svjetskog i europskog tjedna novca

23.03.2021.
Obilježavanje svjetskog i europskog tjedna novca

S ciljem sustavnog i trajnog poticanja financijskog opismenjavanja, Republika Hrvatska i ove godine u razdoblju od 22. do 28. ožujka 2021. aktivno sudjeluje u obilježavanju Svjetskog (www.globalmoneyweek.org) i Europskog tjedna novca (www.ebf.eu/europeanmoneyweek).

Svjetski tjedan novca vodeći je globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja te financijske uključenosti za djecu i mlade. Od 2012., od kada se održava diljem svijeta, u manifestaciji je sudjelovalo preko 40 milijuna djece i mladih u 175 zemalja i prekomorskih teritorija.

Europski tjedan novca godišnja je inicijativa koja uključuje mlade u više od 35 europskih zemalja, s aktivnostima kao što su nastava u učionici, seminari, konferencije, Europski kviz o novcu i drugo. Navedene aktivnosti nastoje poboljšati razinu financijske pismenosti boljim financijskim obrazovanjem. Europski tjedan novca sastavni je dio misije Europske bankarske federacije radi promicanja financijske pismenosti u Europi putem događanja, publikacija i partnerstava.

Misija navedenih projekata je podizanje razine financijske pismenosti potrošača putem različitih oblika formalnog i neformalnog financijskog obrazovanja u uvjetima u kojima se uslijed globalizacije tržišta financijskih proizvoda i usluga, kao i razvoja digitalizacije na tržištu nude sve složeniji financijski proizvodi i usluge. Uslijed tih okolnosti sve su izraženije neravnoteže, odnosno nejednakost dostupnih informacija i resursa koje posjeduju pružatelji financijskih proizvoda i usluga s jedne strane te korisnici tih istih financijskih proizvoda i usluga s druge strane.

U Republici Hrvatskoj u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca sudjelovat će Ministarstvo financija, Agencija za odgoj i obrazovanje, Akademija Zagrebačke burze, Ekonomski fakultet Zagreb, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska gospodarska komora, HIFE – Hrvatski institut za financijsku edukaciju, Hrvatska narodna banka, Hrvatska udruga banaka, Hrvatski ured za osiguranje, Hrvatska udruga poslodavaca, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo financija Porezna uprava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Štedopis - Institut za financijsko obrazovanje i Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Navedene su institucije ujedno i članovi Operativne radne grupe za koordinaciju zajedničkih aktivnosti koju je Ministarstvo financija osnovalo temeljem Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020.

S obzirom na izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19, tijekom obilježavanja manifestacije, članovi Operativne radne grupe će svoje aktivnosti predstaviti putem online prezentacije koju objavljujemo u nastavku, a ista se može pronaći ovdje.

Za sudjelovanje u obilježavanju manifestacije Svjetskog i Europskog tjedna novca, ovim putem Vas pozivamo da se pridružite pregledom prezentacije ili posjetom internet stranicama članova Operativne radne grupe koji sudjeluju u obilježavanju.

‌Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, 23.03.2021.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC