Your Europe

Nova energetska oznaka na tržištu

03.03.2021.
Nova energetska oznaka na tržištu

Europska unija je 1. ožujka 2021. godine uvela za dio kućanskih uređaja nove i poboljšane energetske oznake. Nove energetske oznake ne znače da se uređaji ili njihova potrošnja energije mijenja, već da je uveden novi način označavanja.
 
Od uvođenja na tržište 1994. godine, energetska oznaka jedna je od najuspješnijih inicijativa Europske unije za potrošače, pomažući im odabir energetski učinkovitih proizvoda, istovremeno dajući važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU-a. Tijekom posljednjih 25 godina, oznaka je uspješno podržavala potrošače u uštedi energije i smanjenju troškova. Za različite grupe proizvoda energetska učinkovitost poboljšana je za više od 80%, čime je postignuta, u nekim slučajevima, ušteda od par tisuća kuna tijekom životnog vijeka proizvoda. Da bi nastavila s ovom uspješnom pričom, EU je uvela izmijenjenu, još transparentniju oznaku kako bi u budućnosti pružila još učinkovitije smjernice za potrošače.
 

Ušteda energije od A do G
 
Prethodna ljestvica od A+++ do G zamijenjena je novom, jednostavnijom za upotrebu, od A do G bez znakova plus (+). Od ožujka 2021. nova oznaka je uvedena za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja, kombinirane perilice sušilice, perilice posuđa, televizore i elektroničke zaslone. Izvori svjetlosti slijede u rujnu 2021. Za sve ostale grupe proizvoda, poput split sustava, nove će oznake biti uvedene naknadno.
 
Nove oznake temelje se na djelomično promijenjenim metodama izračuna i standardima ispitivanja. Na primjer, prosječna godišnja potrošnja energije više nije dio oznake za većinu grupa proizvoda. Umjesto toga, potrošnja energije sada se gleda po radnim satima ili radnim ciklusima. Ovo je transparentnije i omogućuje jednostavan pojedinačni izračun za različite scenarije primjene. Međutim, to također znači da se vrijednosti iz stare i nove oznake ne mogu izravno uspoređivati. Novi sustav potrošačima pojednostavljuje orijentaciju. Istodobno, izmijenjena ljestvica označavanja bit će poticaj proizvođačima da stvaraju još inovativnije, energetski učinkovite proizvode.
 
 
Kada će se oznake promijeniti?
 
Između 1. i 18. ožujka 2021. distributeri će predstaviti nove oznake za prve grupe proizvoda. Stari modeli proizvoda, koji se rasprodaju tijekom sljedećih mjeseci, možda još uvijek nose staru oznaku, ali neće se više smjeti prodavati nakon studenog 2021. godine.

Za izvore svjetlosti nova energetska oznaka bit će uvedena 1. rujna 2021.

Za prodaju na daljinu (prodaja preko interneta) energetska oznaka mora biti prikazana pored cijene proizvoda ili, pak, razred energetske učinkovitosti mora biti prikazan u "strelici u boji" s poveznicom na odgovarajuću energetsku oznaku.
 
 
Baza podataka i web alat
 
Svi proizvodi koji imaju novu oznaku registrirani su u EU bazi podataka o proizvodima (EPREL), koja pruža dodatne informacije o proizvodu koji nisu na samoj oznaci. Potrošači mogu pristupiti tim informacijama putem novog intuitivnog i jednostavnog alata za web aplikacije koji je razvijen u sklopu projekta Label2020.
 
Pomoću ovog alata kupci mogu pristupiti i usporediti podatke o operativnim troškovima i funkcionalnim značajkama ili mogu tražiti najučinkovitije proizvode. Alat će biti dostupan u ožujku 2021., nakon prebacivanja na novu oznaku.
 
Više informacija o oznaci dostupno je na web stranici  hr.label2020.eu  koja nudi smjernice i alate za potrošače, trgovce i druge zainteresirane strane.
 
Najnovije informacije možete pronaći i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Youtube i Linkedin.
 
Dva kratka video materijala koja objašnjavaju sve promjene na novoj oznaci pogledajte na Youtube kanalu, i slobodno podijelite.
 
 
O projektu Label2020
 
Energetski institut Hrvoje Požar u suradnji sa partnerima provodi LABEL2020 međunarodni projekt koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a koordinira Austrijska energetska agencija za 16 država članica Europske unije. Njegova je svrha pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te podrška svim dionicima u prelasku na nove oznake.


‌Izvor: Energetski institut Hrvoje Požar, 03.03.2021.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC