Your Europe

Smanjenje naknada za podatkovni roaming između zapadnog Balkana i EU-a

08.05.2023.
Smanjenje naknada za podatkovni roaming između zapadnog Balkana i EU-a

‌Od listopada ove godine naknade za podatkovni roaming između zapadnog Balkana i EU-a postat će pristupačnije. Naime, 38 telekomunikacijskih operatera iz EU-a i zapadnog Balkana složilo se da će podaci u roamingu između zapadnog Balkana i EU-a biti pristupačniji građanima i poduzećima u obje regije, u postupku koji podupiru Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) i Europska komisija. Taj je sporazum usklađen s Deklaracijom o roamingu potpisanom na sastanku na vrhu EU-a i zapadnog Balkana u prosincu 2022. u Tirani.

Na taj će se način olakšati putovanje i povezivanje obiju regija, bez brige o računima te ojačati veze između susjednih zemalja.

Svojim dobrovoljnim dogovorom operatori su se obvezali znatno smanjiti jaz između naknada za roaming i domaćih naknada za korištenje podataka u oba smjera između EU-a i zapadnog Balkana. Maksimalne razine maloprodajnih cijena („gornje granice cijena”) za jedan gigabajt smanjit će se od listopada 2023. do 2028. kako slijedi:

  • 18 EUR od 1. listopada 2023.
  • 14 EUR od 2026. i
  • 9 EUR od 2028.


Predviđena su godišnja preispitivanja kako bi se procijenili učinci i sljedeći koraci.

Prije postizanja dogovora povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi izjavio je: „Nadovezujući se na uspjeh režima u roamingu kao kod kuće u EU-u i na zapadnom Balkanu, pozdravljam potpisivanje dobrovoljnog sporazuma između 38 telekomunikacijskih operatera. Snižavanje naknada za roaming između EU-a i zapadnog Balkana od 1. listopada ove godine donijet će koristi građanima i poduzećima EU-a i zapadnog Balkana. Predani smo tome da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo ubrzali stvarnu integraciju zapadnog Balkana u naše jedinstveno tržište.”

Očekuje se da će se uvođenjem gornjih granica cijena smanjiti cijene podatkovnih usluga u roamingu za potrošače koji putuju između EU-a i zapadnog Balkana. Tim se ograničenjem cijena potiču i pojednostavnjuju poslovne, kulturne, turističke i druge razmjene između EU-a i zapadnog Balkana, čime se jačaju veze između susjednih regija. Gospodarski subjekti trenutačno rade na stvaranju proizvoda s cijenama nižima od dogovorenih gornjih granica cijena, koje će biti dostupne za kupnju najširem mogućem broju potrošača.

Drugi telekomunikacijski operateri iz EU-a i zapadnog Balkana pozvani su da se pridruže inicijativi.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 08.05.2023.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC